PARKİNSON HASTALIĞI

Parkinson hastalığı; beyinde bazal gangliyonlarda dopamin adı verilen maddenin azalmasına (dopamin içeren beyin hücrelerinin ölümü) bağlı ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur. Dopamin vücutta düzgün ve koordineli hareketi sağlayan bir maddedir. Yaş artışı ile beyinde her insanda dopamin azalırken, Parkinson hastalarında bu azalma daha dramatiktir.
PARKİNSON HASTALIĞININ EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ
– Hareketlerde yavaşlama, yavaş yürüme, mimiklerde azalma, maske yüz.
– Kaslarda sertlik, (kasın gerginliğinde artış, rijidite)
– Titreme ( özellikle istirahatte olan ellerde para sayar tarzda)
– Denge bozukluğu, sık düşmeler (postural isntabilite)
– Diğer belirtiler: kabızlık, tansiyon düşüklüğü, terleme artışı, idrar yapma problemleri, terleme bozukluklar, yüzde yağlanma.
Yukarıdaki ilk dört bulgudan ikisinin olması parkinson hastalığı tanısını koymamızı sağlar. Hastalar başlangıçta sadece el titremesi veya hareketi yapmada zorlanmaya bağlı omuz ağrısı, mimiklerde azalma ile gelebilir. Parkinson hastaları genelde klinik belirtiler tam olarak ortaya çıktıktan sonra (hareketlerde yavaşlama, titreme, kaslarda sertlik, denge bozuklukları ve diğer belirtiler ortaya çıktıktan sonra) tanı aldıkları için hastalar başlangıç evresinde hastalar tespit edilememekte ve genelde ileri evrede görülmektedir.
Başlangıç belirtileri omuz ağrısı, hareket esnasında zorlanma, istirahatte hafif tremor ve yüz ifadesinde değişme şeklinde olabilir. Bu nedenle hasta ve yakınları bu konuda bilinçli olmalıdırlar.
Parkinson hastalarının yürüyüşü;
– Yürümeye başlamada zorlanma
– Öne eğik yürüme
– Yürürken azalmış adım yüksekliği
– Küçük adım mesafesi
– Yürümeye başlandıktan sonra öne eğilerek koşarcasına yürüme, kendini durduramama
– Yürürken kolların harekete eşlik etmemesi, robot gibi yürüme
– Titreme
Tüm dünyada 10 MİLYON parkinson hastası var. Ülkemizde 100 BİN parkinson hastası var.Bu sayının toplam parkinson hastalarının %40’ını oluşturduğu düşünülmektedir. Yani hastaların %60’ı tanısız ve tedavi almamış durumdadır. 20 yıl sonra parkinson hastası sayısının 2 katına ulaşacağı bekleniyor.
Hastalarda klinik başlamadan 10 yıl önce beyinde hücreler ölmeye başlar. Dopaminerjik nöronların %60’dan fazla ölümünden sonra klinik ortaya çıkar. Hastalığın erken tanısı hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için çok önemlidir.
PARKİNSON HASTALIĞININ TEDAVİSİ
– Beyinde Dopamin dozunu arttıran ilaçlar
– Bakla doğal bir dopaminerjik besindir, özellikle Parkinson hastalarının tüketmesi bu açıdan çok önemlidir. Bakla tüketimi Parkinson hastalarında çok önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEFES DARLIĞI HASTALIĞI

İMPOTANS (İKTİDARSIZLIK)